• Tepe Mahallesi Tepe Bismil Yolu, 1KM Bismil/Diyarbakır
  • (0412) 426 23 23
  • satis@tepecelebi.com

ÇİFTÇİ MALININ DEĞERİNİ ARTIRAN FABRİKA

ÇİFTÇİ MALININ DEĞERİNİ ARTIRAN FABRİKA

ÇİFTÇİ MALININ DEĞERİNİ ARTIRAN FABRİKA

04 Mayıs 2019, 23:4114180

ÇİFTÇİ MALININ DEĞERİNİ ARTIRAN FABRİKA; TEPE ÇELEBİ ÇIRÇIR

"Beyaz Altın" olarak adlandırılan pamuğun Bismil ekonomisine yön verdiğini ifade eden Tepe Çelebi Çırçır Rotobar İşletmeleri Ltd. Şti. Müdürü Halil Çelebi, Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ifade ederek, ürünün maliyet girdilerinin çok yüksek olması nedeniyle de üreticisinin çok fazla kar edemediğini savundu.

 Çelebi, Bismil pamuğunun kalitesinin Aydın pamuğuyla eş değer olduğunu ifade ederek, Pamuk toplama makinesinde yapılan hasattan sonra, pamuk çırçır fabrikalarına gidiyor. Ege Bölgesinde çırcır fabrikaları modernizasyonunu tamamladı. Ancak Doğu bölgelerinde sorunlar var. Doğuda çoğu çırçır fabrikalarda kurutma, şiftleme traşmaster yok, Yine kalitesiz mal üretir. Burada büyük haksızlık çiftçiye oluyor.                       

Doğu Anadolu fabrikalarına yatırım yapmanın da yetmeyeceğini işletme mantığının da değişmesi gerektiğini vurgulayan Tepe Çelebi Çırçır Rotobar işletme Müdürü Çelebi, şunları kaydetti: İlk etapta, doğuda fabrikanın modernize olması ve fabrikadan çıkan pamuklara özen gösterilmesi gerekiyor. Bunun için biz Bismil’in Tepe beldesinde diğer çırçır fabrikasının maliyetinin 4 katı kadar otomasyonlu çırçır fabrikası kurduk. Amaç kaliteli mal üretmek. Kalitesiz mal, İş tohumdan sonra fabrika ve işletmecilik anlayışından kaynaklanıyor. Aynı tohum kullanılsa da çırçır fabrikasından çıkan pamuklarda işleme kalitesi düşük olduğunda aynı kalitede pamuk ürünü çıkmaz.  Pamuk fabrikalarında aynı yatırımlar yapıldığı zaman kaliteler birbirlerine denk düşebilir.

Çırçır fabrikaları Modernize olması gerekir.

Pamukta istenilen düzeye ulaşabilmek için üreticiden iplikçiye varıncaya kadar var olan sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini aktaran Halil Çelebi;  “Çırçır işletmelerinin çok büyük kısmı modernize olmaya muhtaçtır. Bu işletmelerin desteklenmesi gerekir.” dedi.

Pamuk fiyatları az

Çelebi, “Destekleme primleri en az 5 yıllık bazda açıklanmalıdır. Bu çiftçinin ve çırçırcının önünü görebilmesi açısından son derece önemlidir. Pamuk fiyatları çok düşük, çiftçi önümüzdeki yılda pamuğunu kaça satacağını bilmiyor. Fiyatta istikrar olması gerekir.  Çırçır fabrikası çiftçiye muhtaçtır. Pamukta fiyatta istikrar çok önemlidir.  Pamukta iyi bir fiyat olmasa pamuk üretimi yok seviyesine gelecektir. Peki, işletme kapasitesini artırmak veya modernize etmek isteyen çırçırcı bu durumda ne yapacaktır. Yeterli pamuk bulamayacaktır işleme için ve iflas edecektir. Çırçır işletmesi ve çiftçinin önünü görebilmesi için bu şarttır.

Yorumlar

Yorum Yap

Son Yazılar

	 TEPE ÇELEBİ ROTOBAR TESİSİ
TEPE ÇELEBİ ROTOBAR TESİSİ02 Mayıs 2019, 21:52

Etiketler

Takip Edin

WhatsApp